Introduction: Nean Lotze — ITTT

Welkom bij mijn intructables pagina over mijn ervaring met de arduino uno. Ik neem je mee door mijn ontwerp proces, mijn leermomenten, mijn circuit en de code die ik heb gebruikt.

Supplies

Arduino Uno R3

Micro servo

DC Lego Motor

Ultrasonic Sonar

Radio Controller Transmitter and Receiver

Lego mechanics

Houtplaat

Hete Lijm

Powerbank

Step 1: Brainstormen

Ik had al snel het idee van een van afstand bestuurbaar mechanisme, die een gebruiker kon aansturen om iets uit te laten voeren. Hierbij zat ik te denken aan een voertuig op wielen, een drijvend voertuig of een mechanisme met een grijphaak.

Step 2: Plan Van Aanpak

Na het besluit om een voertuig op wielen te maken, heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik sowieso nodig zou gaan hebben en testjes die ik zou kunnen uitvoeren. Ik heb een speelgoed helicopter gekocht die werkte met infrarood sensoren. Dit heb ik gekocht met het idee de ontvanger uit de helikopter te halen en de controller te kunnen gebruiken in combinatie met de arduino.

Step 3: Test 1 — Servo

Hier heb ik wat testjes gedaan met een servo om te weten welke posities ik nodig had zodat je naar links en rechts kan sturen.

Step 4: Leermoment

Nadat ik de speelgoed helikopter uit elkaar had gehaald, bleken de signalen gecodeerd te zijn. Aangezien dit een goedkoop product was stond er geen code online die deze signalen voor mij kon ontcijferen. Dus ging deze methode in de prullenbak en heb ik een RC transmitter met receiver gekocht.

Step 5: Test 2 — Radio Controller

Hier de eerste test waarbij ik nog niet de goede kabels in huis had, dus heb ik wat connecties zitten solderen. Maar na het vaak herhalen was de test gelukkig een succes.

Step 6: Test 3 — Motor

Vervolgens ging ik testen hoe ik een motor aan de praat moest krijgen. Dit had enkel wel zijn complicaties omdat ik hem beide richtingen op wou laten draaien. Dit betekende dat ik het niet gemakkelijk met en kabel kon aansluiten maar een extern motor driver board moest aanschaffen.

Step 7: Test 4 — Servo & Motor

Ook de motor test in samenwerking met de controller was een succes. Hierna heb ik dit alles gecombineerd zodat ik met de linker stick van de controller de motor kon besturen, en met de rechter stick de servo.

Step 8: Concreet Bouwplan

Nadat mijn elektronica werkte heb ik een tekening gemaakt van de constructie. Dit was enkel nog een grof model. Bij de bouwmarkt heb ik een plaat 3 mm dik hout gekocht om mijn frame uit te maken, ook heb ik wat tape en lijm gehaald. Mijn plan was om ook wieltjes te kopen en materiaal voor een stuurmechanisme, maar toen kwam ik op het idee om dit te maken van lego. Dit bespaarde mij kosten en ik had een heleboel keuze uit onderdelen.

Step 9: Aandrijving

Toen ik bezig was met het maken van een aandrijving mechanisme, kwam ik er achter dat het motortje wat ik had niet geschikt was voor het aandrijven van mijn lego onderdelen. Daarom heb ik een oude lego motor uit elkaar gehaald, hier nieuwe kabels aan gesoldeerd en hem weer in elkaar gezet. Dit werkte haast perfect.

Step 10: Beginnen Met Bouwen

Dit zijn de twee mechanismes die ik nodig had voor de besturing van het voertuig. Achterin zit de motor die beide wielen aandrijft. Voorin zit een stang die verplaatst kan worden door een servo zodat de wielen draaien. In het midden is een plek aangegeven voor een powerbank met een gat voor de aan knop.

Step 11: Test 5 — Rijles

Hier heb ik hem voor het eerst helemaal in elkaar gezet. Alleen de sonar ontbreekt nog, omdat ik die compleet vergeten was. Alles werkte prima, hij was alleen een beetje traag door het gewicht.

Step 12: Test 6 — Sonar

Op deze foto is te zien dat ik de sonar heb toegevoegd zodat hij eindelijk compleet was. De volgende stap was het maken van een eigen breadboard aangezien ik hem tot nu toe nog gebruikte voor het gemak.

Step 13: Soldeerwerk

Hier is mijn eigen gemaakte breadboard te zien.

Step 14: Tussenstap

Tussen fase tijdens het maken van het frame, hier zat ik net over de helft.

Step 15: Het Einde Is in Zicht

Hier is hij zo goed als af. Naast een paar afwerkinkjes die nog moesten plaatsvinden. Zoals je kan zien zit de usb — power kabel een beetje losjes en remt het stuurvermogen van het voertuig. Het dak zit los zodat je nog de mogelijkheid hebt om de arduino eruit te halen. Ook steekt de receiver kabel uit het dak.

Step 16: Afplakken

Hier heb ik het voertuig afgeplakt zodat hij bespoten kan worden met spuitverf. Het dak heb ik tijdelijk vastgeplakt met dubbelzijdige tape zodat de verf niet naar binnen kon komen.

Step 17: Resultaat

Dit is het eindresultaat. Door eerst met blauwe verf te spuiten en vervolgens hier weer tape overheen te plakken, krijg je na het spuiten van de paarse verf, het effect van blauwe strepen. Ook heb ik een kleine houder gemaakt voor de usb kabel, zodat hij vast zit als het voetuig uit staat.

Step 18: Reflectie

Ik heb geleerd om eerst een los en simpel plan te hebben, maar daarna vooral te doen. Het heeft bijna geen nut om alles van te voren te plannen, omdat het in de praktijk er toch anders uit gaat zien. Ook heb ik geleerd om te genieten van de dingen die je fout doet, omdat het extra fijn voelt wanneer je het uiteindelijk goed hebt gedaan. Naast vele technische dingen zoals coderen met de arduino, ben ik ook beter geworden in solderen en monteren. Tijdens mijn eindpresentatie kreeg ik voor het eerst te horen dat lego niet toegestaan was, hierdoor was mijn beoordelaar lichtelijk geirriteerd en had hij, naar mijn mening, iets minder aandacht voor het aantal werk dat ik er in heb gestopt. Als er beter werd aangegeven dat lego niet toegestaan was, had ik dit natuurlijk nooit gebruikt. Ook staat dit nergens vermeld op Canvas, of in de besproken lesstof.

Step 19: Circuit

Step 20: Code 1

Dit is het begin van de code waarbij aangegeven word welke bibliotheken gebruikt moeten worden, ook worden en een paar variabelen aangemaakt die ik later in de code gebruik. Deze variabelen bevatten de gewenste output en input Pins, de waarde van een deadzone en de maximale afstand van de sonar.

Step 21: Code 2

Dit is het eerste deel van de loop functie, hierin worden de signalen van de transmitter ontvangen en opgeslagen in nieuwe variabelen. Deze worden vervolgens naar de juiste Pin gestuurd.

Step 22: Code 3

Dit is het tweede deel van de loop functie. Dit is een if statement waarbij het voertuig een soort animatie af gaat spelen wanneer de afstand tussen de sonar en een object minimaal 15 cm is. Het voertuig stopt met rijden, stuurt dan een paar keer van links naar rechts, rijdt weer terug naar achteren en stopt vervolgens weer.

Step 23: Code 4

Dit is een functie die wordt aangeroepen in het begin van de loop. Deze zet de ontvangen signalen om in bruikbare getallen en zorgt ervoor dat eventuele uitschieters worden afgerond door een deadzone. De eerste is speciaal aangemaakt voor de servo positie. De tweede speciaal voor de motor rotatie.

Be the First to Share

Recommendations

  • Jewelry Challenge

    Jewelry Challenge

  • Raspberry Pi Contest

    Raspberry Pi Contest

  • New Year, New Skill Student Design Challenge

    New Year, New Skill Student Design Challenge

Leave a Reply